Logo

Jedinečná možnost seznámit se se sporty nevidomých.

7. 11. 2014 000 16:11

V sobotu 1. listopadu se v Praze na Žižkově uskutečnil již třetí ročník otevřených turnajů po slepu pořádaný Zorou. I pro širokou veřejnost.. Lidé se tak mohli seznámit se sporty, které nevidomí provozují. Konaly se turnaje v goalballu, zvukové střelbě, showndownu a šachách. Goalballové turnaje se hrály dva. Amatérů, kterého se zúčastnilo 9 týmů a profesionálů, ve kterém bojovala 4 družstva. Jednalo se tak o největší goalballový turna u nás.

 V turnaji profesionálů po tuhém boji těsně zvítězil tým pod názvem Česko-Slovensko (M. Ondružka, I. Budil, T. Franěk a K. Novotný) nad BSC A  10:9. Tým BSC B si však vítězstvím v boji nad Brnem vybojoval bronzovou medaili. Mladí Brňáci sice odjíždějí bez medaile, ale svojí předvedenou hrou mile překvapili. Nejlepším střelcem se stal Jan Bošek. Mezi profesionály mimo jiné hráli někteří reprezentační hráči jako: Tomáš Franěk, Jan Bošek Václav Svoboda a Martin Fejfar.

Mezi amatéry jste mohli vidět hráče od učitelů, přes hráče žákovské ligy, až po běžce. Amatéři museli být rozděleni do dvou skupin. Skupinu A vyhráli Banánci ve složení Matěj Hejma, Jan Hejma a Vojtěch Vondrat. Celkový vítěz amatérů se stal vítěz Skupinu B s názvem Pankrác ve složení Jaromír Ambrus, Kristýna Fajtlová, Lukáš Horák, Tomáš Jiroutek.

Jak amatéři, tak profesionálové podávali vynikající výkony. Děkujeme TJ. Zoře Praha, že tento turnaj uskutečnila a tím dala možnost k šíření sportů nevidomých. Pro spoustu lidí vidící tyto sporty poprvé v životě to byl nezapomenutelný zážitek. A navíc si je mohli sami vyzkoušet. Více informací nejen o tomto turnaji, ale celém goalballe naleznete na: www. goalball.cz

Autor: Katka Gavlasová