Logo

Od Katky Gavlasové

1. 10. 2014 000 9:10

Goalball
Něco o Goalballu pro ty kdo ho ještě neznají.
Zjistěte, co nevidomí všechno dokáží! Přečtěte si naše povídání a uvidíte, že i bez zraku se dají dokázat neuvěřitelné věci! Šíříme Goalball mezi zdravé lidi!
Úvod
Často se pozastavuji nad tím, proč Goalball zná tak málo lidí. Možná je to proto, že tento sport je docela mladý. Vznikl po Druhé Světové Válce, ve vojenských lazaretech, kde byli letci, kteří ve válce přišli o zrak. Tato hra měla sloužit k rehabilitaci. Stal se z ní paralympijský sport.
Teorie a praxe
Tuto hru hraje asi 68 států světa.
Goalball se hraje v tělocvičně, o rozměrech volejbalového hřiště, tedy 9 m na šířku a 18 m na délku. Brána je vysoká 1 m a 30 cm. hráči mají přes oči klapky, tedy přelepené lyžařské brýle neprůhlednou páskou a pod nimi přelepky. To proto, aby se vyrovnaly všechny zrakové vady. U této hry nesmí nikdo z hrajících vidět. Na hřišti jsou dvě trojčlenná družstva. Dva krajní hráči, každý u jedné tyče brány a jeden středový. Krajní jsou od brány vzdálení 1 m 50 cm. Středový je od brány vzdálen 3 m. K orientaci na hřišti slouží hmatové lajny. Cílem je dostat kilo a čtvrt těžký ozvučený míč do soupeřovy brány. Míč nesmí letět vzduchem, musí se kutálet po zemi. Pokud dopadne na zem až po 6 m je to přehozené útočné pásmo a družstvo chytá penaltu. Tým musí míč odehrát do 10 s. ty se měří od doby, kdy se míč dotkne bránícího hráče do chvíle, kdy přejde přes půlící čáru.

To je Goalball. Tvrdá, rychlá hra ve tmě, která nevidomé sportovce vrací do života a dává jim naději, že mohou fungovat. Tento sport je mezi nevidomými velmi populární. Česká Republika má i velice úspěšnou mužskou reprezentaci. Je snaha vytvořit i ženskou reprezentaci, ale zatím se nenašlo dost hráček, avšak v současnosti mnoho dívek hrát chce, takže je možnost, že se to podaří. V minulosti se čeští reprezentanti dostali až na paralympijské hry v Atlantě roku 1996. Tehdy za český Goalballový tým hrála známá jména jako: Karel Novotný, Ivo Budil atd. Karel Novotný je jeden z lidí, kterým patří obrovský dík za trénování mládeže, založení žákovské Goalballové ligy. A také za psaní kroniky Českého Goalballu. Současní kluci jsou také velice úspěšní. Letos na Mistrovství Světa ve finském městě Espoo, byli druzí ve skupině, prohráli pouze s Alžírem a s USA remizovali. Porazili domácí Finsko, Írán Španělsko, Ukrajinu, Německo. Jejich spanilou jízdu předčasně ukončila ve čtvrtfinále Litva. Jeden jediný zápas a sen o paralympiádě v Riu 2016 je v troskách, ale ne tak docela, tito skvělí reprezentanti se tam ještě mohou dostat přes Mistrovství Evropy, které se koná v létě 2015.
Česká Goalballová liga
Existují také Goalballové oddíly, které hrají každoroční ligu a z kterých se vybírají hráči do reprezentace. V současné době je v České Republice pět oddílů:
Název Klubu
1. BSC (Blind Sport Club Praha). Tento klub má 2 oddíly- BSC A, BSC B
2. Zora
3. Slávie
4. Plzeň

Od začátku letošní sezony by se nově měla přidat Zora B) a vracející se Brno.

Česká Goalballová Reprezentace
Současná reprezentační základní sestava je: na středu, zkušený hráč Slávie- Tomáš Franěk, syn reprezentačního trenéra, kapitán týmu. Post na levé tyči hájí mladý Jan Bošek, který je vynikající střelec, již několikátý ročník Goalballové ligy ovládá střeleckou tabulku. Na již zmiňovaném Mistrovství Světa v Espu byl druhým nejlepším střelcem světa, tahoun BSC A. Pravou tyč si hlídá zkušený hráč s výbornou orientací- Lukáš Valer, na tomtéž Mistrovství byl pátým nejlepším střelcem. Dále jsou reprezentačními hráči- výborný Josef Sarkány, Martin Fejfar, Vašek Svoboda a Marek Duda. Tito skvělí kluci Goalballem žijí. Je to jejich vášeň a něco co je strašně moc baví. I když nemají to co je pro většinu lidí samozřejmé a to zdravý zrak, tak dokáží žít, dokázali se dostat až na Mistrovství světa. Vrcholem, kterého všichni chtějí dosáhnout je Paralympiáda , bojují, nevzdávají se A my jim pomůžeme, podpoříme je. Snem všech Goalballistů je aby o této hře vědělo co nejvíce lidí. Šíříme Goalball mezi širou veřejnost. Děkujeme, že jste si naše povídání přečetli, doufáme, že vás obohatilo. Tímto bychom vás chtěli poprosit, abyste nám pomohli a šířili Goalball s námi. Děkujeme.
Videa a fotografie Naleznete na youtobe a nebo na facebooku – Český Goalball
Odkazy:
http://vikend.nova.cz/clanek/reportaze/vikend-19-2-goalball.html