Logo

Ohlédnutí za velikonočním turnajem

29. 5. 2014 000 20:05

O velikonočním víkendu se sešla v pražské tělocvičně ZŠ Na Chodovci poprvé v historii evropská, klubová, goalballová elita.Představilo se zde celkem deset evropských týmů z toho sedm zahraničních a tři z české ligy. V pátek a v sobotu byly na programu zápasy v základních skupinách, v neděli zápasy o umístění a vyřazovací boje – čtvrtfinále, semifinále a finále. Ve skupině A se představili: pořádající klub BSC Praha, FIFH Malmö (Švédsko), SSG Blista Marburg (Německo) Team Atlético (Portugalsko) a Vige Nordzee (Belgie). Ve skupině B se představili: Haag 88 (Nizozemsko), SK Slávia Praha OZP (ČR), TJ Zora Praha (ČR), Union Jacks (Velká Británie) a Šaltinis Vilnius (Litva). Dle „papírových“ předpokladů byl považovaný za favorita vítěz litevské ligy Šaltinis. Své kvality začal Šaltinis dokazovat hned v prvních zápasech ve skupině, kdy většinu svých soupeřů s přehledem porážel. Na druhé straně většinu svých zápasů v základní skupině prohrál s velkým gólovým rozdílem Haag 88 z Nizozemí. Ve druhé skupině byla situace o něco komplikovanější. Jako hlavní favorité této skupiny do Prahy přijeli SSG Blista Marburg a FIFH Malmö. Očekávání ovšem nenaplnili a umístili se na třetím a čtvrtém místě. Vítěze skupiny rozhodlo až utkání mezi přIMG_0370edpokládanými outsidery BSC Praha a ViGe Noordzee.

Do čtvrtfinálových bojů postoupili všechny tři české týmy. Přičemž z jednoho ze zápasů vyplývalo, že český goalball bude mít svého zástupce i v semifinále. Derby dvou pražských klubů tedy Zory a pořádajícího BSC, suverénně ovládl tým BSC.Třetímu českému želízku v ohni, Slávii se bohužel nepodařilo zvítězit nad zástupci Belgického ViGe Noordzee.Do semifinále se ještě probojovali týmy Blista Marburg a Šaltinis Vilnius, ten zcela dle očekávání.

V semifinále na sebe narazili ViGe Noordzee a Šaltinis Vilnius. Litevský klub nadále udržel neporazitelnost a potvrzoval úlohu hlavního favorita. V této fázi turnaje bylo již zřejmé že BSC bude nejlepším českým teamem, a tím potvrdí první příčku z domácí soutěže. S tím se však Pražané nehodlali uspokojit. Jejich soupeř v semifinále byl německý Marburg. Přes to, že ve skupině s tímto soupeřem naši zástupci podlehli, ukázali ohromnou bojovnost a odhodlání a Němce v semifinále porazili. Marburg a Nordzee neuspěli a utkali se tak spolu o bronz, lepší v souboji zklamaných byl na konec německý celek. Německý oddíl složený ze dvou reprezentantů základní sestavy německého národního teamu a jedné reprezentantky téhož a však ženského národního teamu odvezl medaile za třetí příčku.

IMG_0230

 Ve finálovém zápase se představil podle očekávání Šaltinis z Litvy proti domácímu týmu BSC Praha. Byl to vyrovnaný zápas se vším všudy. Chvilku vedl jeden tým, vzápětí zas ten druhý. Takto to pokračovalo až do konce základní hrací doby, až v poslední minutě bylo vyrovnáno ze strany Pražanů a šlo se do prodloužení. Na štěstí pro nervovou soustavu diváků, drama nepokračovalo moc dlouho. O titulu domácího týmu rozhodl svojí krásnou diagonální střelou k pravé tyčce Václav Svoboda. BSC Praha tak dokázalo porazit tým Šaltinis Vilnius a nejlepším střelcem celého turnaje byl vyhlášen Jan Bošek, kapitán týmu. Celý turnaj byl velmi podařený a to až do nejmenšího detailu. Důkazem toho je, že se turnaj líbil všem, nejen vítězům, ale i poraženým. Velké poděkování patří firmě Čeps, a.s. a PRE za finanční dar, nadaci Preciosa, která dodala skleněné poháry a medaile. Nadaci Crocodille, která dodávala obědové bagety po celou dobu turnaje. Všichni zúčastnění si přejí aby tento turnaj se stal každoroční tradicí.

IMG_9993